Høstkonferansen 2014 – Anders Kvarme – Ernæring og inflammasjon

Innlegget er oppdatert med video fra foredraget nederst!

Søndagens første foredrag av Anders Kvarme som er ernæringsfysiolog, osteopat, muskelterapeut og faglig leder ved Klinikk for alle.
Anders_Kvarme_Ernæringsfys_KFA_Høvik_120_160_c1 (1) Anders begynner med: Hva er inflammasjon – på godt norsk betennelse.
Immunforsvarets svar på inntrengning. Dette trenger vi for å beskytte kroppen. Kan måles  (eksempelvis CRP). Men for mye skaper for eksempel muskel/skjelettsmerter.

Overvekt er en stor bidragyter til inflammasjon

Blodsukker og insulin, nøye regulert, høyt nivå av insulin stimulerer til dannelse av  proinflammatoriske cytokiner.
Total sammensetning av måltidet avgjør påvirkning på blodsukkeret (protein, karbohydrater og fett spiller en rolle).

Hva bidrar til inflammasjon?
Høyt nivå av insulin (høyt blodsukker og insulinresistens gjennom proinflammatoriske cytokiner)
Raffinerte, raskt opptagelige, komplekse karbohydrater bidrar til inflammasjon
Mye melkesyre over tid
Feil omega3:omega6 balanse (inflammasjonsdrivende prostaglandiner)

Lowgrade inflammation (grand unified theory) sees i sammenheng med livsstilsykdommer:
HKS, kreft, diabetes, allergi, overvekt, depresjon, insulinsresistens

Hva kan man spise for å dempe inflammasjon?

Omega 3, fet fisk, gressfødd kjøtt, tilskudd
Heller smør, bremykt, enumettede oljer (olivenolje hemmer COX2)
Spis mindre omega 6, særlig i form av industriellt fremstilte frøoljer og margariner
Mindre junkfood, burger, pizza, pølse i brød, kebab 1:40-50, bakst og pasta
Nøtter er bra i begrensede mengder
Rikelig med grønnsaker, bær og frukt (antioksidanter, flavonoider)
Grønnsakmos er en fin lavglykemisk måte å få i seg grønnsaker på.
Mørk sjokolade gir mye antioksidanter

Blender er en fin måte å få malt opp hele grønnsaken på (få med alle næringsstoffer).

La din mat være din medisin
La din mat være din medisin

Anders utdyper om omega3:omega6 balansen.

Begge er essensielle fettsyrer og vi trenger begge. De må tilføres via kosten. Prostaglandiner (Arakidonsyre – betennelsesfremmende, EPA/DHA – betennelsedempende). Bør være balanse.  Dagens kosthold er fra 1:17, og så ekstremt som 1:40 (ekstremt målt til 1:117). Ideelt 1:2 til 1:4

 

 

Av Jørn M. Vikse

Utdannet kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole 2014. Studerer ernæringsterapi ved Tunsberg Medisinske Skole. Kostholdsveileder foreløpig på deltid. Jeg kan hjelpe med alle typer kostholdsendring. Min spesialitet er vektnedgang og sukkeravhengighet. Jeg har selv gått ned ca. 30 kg med karbohydratreduksjon og vedlikeholdt min nye vekt i 4 år. Siden 2008 har jeg nærmest viet hele min fritid til litteratur om kosthold og dets betydning for helsen. Jeg er sannhetssøkende og legger alltid vitenskap og erfaring til grunn for mine anbefalinger. Ernæringsvitenskap er dessverre preget av en del, la oss kalle det "utilstrekkelig vitenskap" som har ført til en del (etter min mening) feil anbefalinger når det gjelder hva vi skal spise. Dette vil jeg gjerne bidra til å rette opp. Det er andre ting enn kosthold som påvirker helsen: Trening/Mosjon/Aktivitet, stressmestring, søvn, døgnrytme påvirker tarmbiota og hormoner og signalstoffer som alt påvirker psykisk og fysisk helse. Opprinnelig er jeg utdannet ingeniør innenfor datateknikk. Har arbeidet som datakonsulent i 26 år. I 2008 foretok jeg en karriereendring og omskolerte meg til lokfører. Til daglig kjører jeg tog i Østlandsområdet og leser det jeg kommer over om kosthold og helse på fritid. Jeg er leder av foreningen Kostreform for bedre Helse sin Oslo & Akershus avdeling. Hos meg får du en helhetlig behandling for bedre helse og velvære. Velkommen

Legg inn en kommentar