Kostholdsplanleggeren

KostholdsplanleggerenHelsedirektoratet og Mattilsynet har nå laget et nytt kostholdsverktøy. Kostholdsplanleggeren er et pedagogisk kostberegningsprogram utviklet for å vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter, måltider og dags- og ukeinntak (menyer).

Programmet er beregnet til bruk i kostholdsopplæring i skole og annen undervisning, i ernæringsveiledning og for de som ønsker å vurdere og planlegge eget kosthold.

De viktigste funksjonene i Kostholdsplanleggeren

LOGG INN ELLER REGISTRER DEG
Du kan enkelt registrere deg på Kostholdplanleggeren.no med e-postadresse og passord. Du kan også registrere deg ved å bruke din Facebook- eller Googlekonto.

LAG EN UKEMENY
Velg profil etter kjønn, alder, livssituasjon og aktivitetsnivå. Du kan velge mellom 149 profiler. Opprett en ukemeny og gi den et navn. Registrer matvarer og retter i måltider i din ukemeny. Du kan opprette en eller flere dager. Velg mengde ut fra gitte valgmuligheter i mengdevelger. Sammenlign innholdet av energi og næringsstoffer i ukemenyen din med anbefalingene for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

HVA INNEHOLDER MATEN?
Velg profil etter kjønn, alder og livssituasjon og aktivitetsnivå. Velg inntil tre matvarer eller retter fra Matvaretabellen eller egne opprettede matvarer eller retter. Velg mengde ut fra gitte valgmuligheter i mengdevelger. Sammenlign innholdet av energi og næringsstoffer for inntil tre matvarer eller retter med anbefalingene for kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

EKSEMPELMENYENE
Forsiden har fire forslag til ukemenyer beregnet på jente (14-17 år), gutt (14-17 år), kvinne (18-30 år) og mann (18-30 år) utarbeidet av Helsedirektoratet. Eksempelmenyene kan du også lagre, redigere og velge en annen profil for hvis du registrerer deg på Kostholdsplanleggeren.

MINE UKEMENYER
Se på ukemenyene du har opprettet.

MINE RETTER
Se på rettene du har opprettet, eller lag en ny rett.

MINE MATVARER
Legg til egne matvarer.

MINE NÆRINGSSTOFFER
Legg til egne næringsstoffer.

Sjekk kostholdsplanleggeren.no

Av Thomas Edvardsen

Utdannet kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole 2014. Jobber med kostholdsveiledning på deltid, og jobber i tillegg som programvareutvikler. Har personlig erfaring med vektnedgang, allergier, leddsmerter og tarmhelse. Gikk ned 15 kg i vekt vinteren 2010 ved hjelp av et kosthold med mindre karbohydrater, og har hatt stabil vekt siden den gang (for første gang i mitt liv). Jeg har hatt problemer med vekten i hele mitt voksne liv, uten å skjønne hvorfor det var slik. Da jeg ble introdusert for LCHF (Lavkarbo Høyfett-kosthold) gikk jeg meget lett ned i vekt, og ble så fascinert av hvor godt det fungerte at jeg har brukt mesteparten av min fritid siden for å lære mer om dette. Etterhvert så jeg at dette ikke bare var en bra måte å gå ned i vekt og vedlikeholde vekten på, men også at det fører til et stabilt blodsukker og god helse. Jeg har i tillegg blitt kvitt pollenallergi og leddsmerter ved å legge om kostholdet. Jeg har alltid hatt meget stor interesse for å matlaging, og kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så mye velsmakende mat før som nå.

Legg inn en kommentar