Høstkonferansen 2014 – Bergljot Rosvoll: Om å oppnå det uoppnåelige

Innlegget er oppdatert med video fra foredraget nederst!

Bergljot Rosvoll er coach ved helseatferd.no og skriver på sine websider: «Jeg kan ikke ha sjokolade hjemme, har ikke tv og gjør forpliktende avtaler om trening og fjellturer som jeg ikke kan snike meg unna. Jeg er ekstremt bedagelig anlagt, og har en master i atferdsvitenskap som også er hobby, jobb, venn og lidenskap. Kunnskapen om atferd brukes for å få et vassere liv i en verden fyllt av fristelser.»

Helseatferd

Hva er atferd egentlig?

– Hvert enkelt individ må ta kontroll selv, og må ta ansvar for endring av egen adferd selv. Ingen andre vil gjøre det for oss.

Hva er viktig i livet?

Nære relasjoner, meningsfylt arbeid og god helse svarer de fleste da. Sjokolade er kanskje ikke så veldig viktig når man ser på livet i et lengre perspektiv. Men her og nå – da kan plutselig sjokoladen bli viktigere, den gode helsen tanker vi ikke på i det daglige. «Vi kutter ut godteriene fra neste mandag». Atferd skjer i kontekst – ikke i vakuum. Foranledning -> atferd -> konsekvens. Vi vil gjenta innlært atferd når vi kommer i situasjoner vi har vært tidligere.

Bergljots 10 tips til hvordan man kan «styre seg selv» i en verden full av fristelser:

 1. Ikke ha snop hjemme
 2. Pælm ut TV’en
 3. Gjør forpliktende avtaler med andre enn deg selv
 4. Flyttet ut av Oslo for å begrense stress og mas
 5. En til to tilretteleggerdager i uka – lag mat på forhånd
 6. Påminnere – minn deg selv på målene dine (lapper på kjøleskapet)
 7. Kok alt ned til atferd
 8. Tida er alltid NÅ – det du ikke gjør nå blir kanskje ikke gjort
 9. Gjør mer av det jeg vil ha, ikke mindre av det jeg ikke vil ha
 10. Ikke la perfekt stå i veien for bra – litt er bedre enn ingen ting.

«Lytte – ikke lytte» – Lytt til tips, men velg selv hva du velger å høre på. Eks. helsetips i riksavisene.

Atferd før følelse

– man bør ikke sitte å vente til man «blir klar» før man gjør endringer i livet. Du trenger ikke være ”klar” eller ”motivert” for å trene – 80 % av jobben er å møte opp! Atferden må endres for å oppnå resultater!

Lenker:

 • Følg Helseatferd på Facebook
 • StickK.com er et nettsted som hjelper deg å sette og oppnå målene dine.

Bergljot Rosvoll takk for oppmerksomheten

 

Se hele foredraget på YouTube

 

Av Thomas Edvardsen

Utdannet kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole 2014. Jobber med kostholdsveiledning på deltid, og jobber i tillegg som programvareutvikler. Har personlig erfaring med vektnedgang, allergier, leddsmerter og tarmhelse. Gikk ned 15 kg i vekt vinteren 2010 ved hjelp av et kosthold med mindre karbohydrater, og har hatt stabil vekt siden den gang (for første gang i mitt liv). Jeg har hatt problemer med vekten i hele mitt voksne liv, uten å skjønne hvorfor det var slik. Da jeg ble introdusert for LCHF (Lavkarbo Høyfett-kosthold) gikk jeg meget lett ned i vekt, og ble så fascinert av hvor godt det fungerte at jeg har brukt mesteparten av min fritid siden for å lære mer om dette. Etterhvert så jeg at dette ikke bare var en bra måte å gå ned i vekt og vedlikeholde vekten på, men også at det fører til et stabilt blodsukker og god helse. Jeg har i tillegg blitt kvitt pollenallergi og leddsmerter ved å legge om kostholdet. Jeg har alltid hatt meget stor interesse for å matlaging, og kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så mye velsmakende mat før som nå.

Legg inn en kommentar