Høstkonferansen 2014 – Rune Kalf-Hansen: Gleden ved økologisk mat

Innlegget er oppdatert med video fra foredraget nederst!

Danske Rune Kalf-Hansen har startet opp restaurant Kalf & Hansen sammen med sin sønn i Stockholm for ca 1/2 år siden. Deres fokus er på økologisk hurtigmat. Viktig at vi utnytter de fantastiske råvarene naturen gir oss – kjøp grønnsaker som er i sesong. Enkel meny som består av kjøttboller, fiskeboller og potetboller – alt laget fra grunnen av økologiske råvarer. Dette smaksettes så med hjemmelagede sauser og annet tilbehør. I tillegg har de salater og bakte grønnsaker.

Rune Kalf-Hansen

Hvor mange skriver handleliste hjemme og drar så på butikken og handler det? Det er jo helt absurd! Man burde dra i butikken og se hva de har å tilby, og se hvilke grønnsaker som er i sesong og er inne i butikken.

Kjøp grønnsaker i sesong

Rune oppfordrer til øke andelen gode økologiske grønnsaker på bekostning av (dårlig) kjøtt. Det er ofte både lettere og billiger å få tak i grønnsaker av god kvalitet enn kjøtt av god kvalitet. Ikke bruk for mange grønnsaker samtidig – forsøk å bruke en grønnsak i sentrum i hver rett for å få frem smaken av den enkelte grønnsaken. Fersk, nærprodusert økologisk mat er tingen!

Planlegg

Handle inn gode råvarer som du kan ha som basis på kjøkkenet. Da har du alltid mat tilgjengelig slik at man kan lage ordentlig mat. Lag alltid for mye mat som holder seg lenge. Da har man rester som gjør det enkelt å spise kjapt og av god kvalitet.

Lag mat utendørs

Det er litt mer jobb å lage mat utendørs, men gir oss helt andre sanseinntrykk. Bruk masse frittvoksende urter – det er gratis, og det er fantastisk fint å gå i skogen å høste inn selv.

Rune har gitt ut en bok som heter «Det vilda köket» som hanler om å bruke naturlige, frittvoksende urter i matlagingen.

Det vilda köket

Rune forteller om at han har laget en miks av rognebær, honning, olje, salt og pepper som han pensler på kylling før han baker den i ovnen. Smaker fantastisk, og er fullt av gode næringsstoffer.

Rune skryter videre av matvareprodusentene som er de som står bak alle de gode råvarene som er på markedet. Om både vi som forbrukere og restaurantene velger produkter av god kvaliter, gjør vi det mulig for produsentene å drive en bærekraftig og lønnsom bedrift – så støtt opp om produsenten som gir oss de gode produktene! Han forteller at nå bestiller han 500 kg økologiske grønnsaker i slengen til restauranten sin. Han har fått et veldig godt sammarbeid med produsentene, og er en attraktiv kunde.

 

Rune og sønn

Se hele foredraget på YouTube

 

 

Av Thomas Edvardsen

Utdannet kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole 2014. Jobber med kostholdsveiledning på deltid, og jobber i tillegg som programvareutvikler. Har personlig erfaring med vektnedgang, allergier, leddsmerter og tarmhelse. Gikk ned 15 kg i vekt vinteren 2010 ved hjelp av et kosthold med mindre karbohydrater, og har hatt stabil vekt siden den gang (for første gang i mitt liv). Jeg har hatt problemer med vekten i hele mitt voksne liv, uten å skjønne hvorfor det var slik. Da jeg ble introdusert for LCHF (Lavkarbo Høyfett-kosthold) gikk jeg meget lett ned i vekt, og ble så fascinert av hvor godt det fungerte at jeg har brukt mesteparten av min fritid siden for å lære mer om dette. Etterhvert så jeg at dette ikke bare var en bra måte å gå ned i vekt og vedlikeholde vekten på, men også at det fører til et stabilt blodsukker og god helse. Jeg har i tillegg blitt kvitt pollenallergi og leddsmerter ved å legge om kostholdet. Jeg har alltid hatt meget stor interesse for å matlaging, og kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så mye velsmakende mat før som nå.

Legg inn en kommentar