Høstkonferansen 2014 – Panelsamtale

Innlegget er oppdatert med video fra foredraget nederst!

 

Hvordan kan vi engasjere flere matelskere inn i vårt miljø?

Zoe Harcombe

Hvordan ser situasjonen ut i UK?

Zoë Harcombe innleder med at vi i skandinavia ligger mye lenger fremme enn UK når det gjelder kosthold. I UK tviholder de fremdeles på høykarbo-lavfett. Zoë tror at en endring i UK må komme fra folk flest, da offisielle myndigheter ikke later til å være åpen for endringer. Det er flere kjente profiler i UK både på Twitter og på blogger, og hun tror at de kan være med å skape en endring i UK.

Rune Kalf Hansen

Danske Rune Kalf-Hansen har startet opp restaurant Kalf & Hansen sammen med sin sønn i Stockholm for ca 1/2 år siden. Deres fokus er på økologisk hurtigmat. Viktig at vi utnytter de fantastiske råvarene naturen gir oss – kjøp grønnsaker som er i sesong. Rune mener at nøkkelen til å klare å nå frem med et kosthold er at miljøet holder samlet.

Thilde Maarbjerg forteller litt om situasjonen i Danmark, og tror at vi ser en ny retning. Den danske professoren Arne Astrup har tidligere gått ut og advart mot mettet fett, men har endret mening de siste årene. Han har nå gått ut i media og beklaget at han har advart mot fett tidligere – og at han ikke lenger ser på fett som skadelig.

Thomas Rode: Vi må fokusere på å spise ordentlig mat. Om vi kaller det paleo, steinalderkost eller lavkarbo er ikke det viktigste. Vi må tenke nytt når det gjelder matproduksjon og tilpasse seg hva forbrukerne ønsker å kjøpe. Forbrukene ønsker å kjøpe økologiske varer, både når det gjelder kjøtt og grønnsaker – og da må industrien tilpasse seg dette.

Thomas og Thilde

Zoë forteller om hestekjøtt-skandalen i UK, og mener det ikke var så ille. Hestekjøtt er tross alt bedre enn alternativene (sukker og stivelse). Hun forteller at dette medførte til en stor forbedring i merkingen av matvarene, som tross alt er bra.

Spørsmål fra salen:

– Hvilken fordeling av fett, karbohydrater og proteiner er optimalt?

Zoë: Det er ikke så viktig at man har en gitt formel på forholdet mellom makronæringsstoffene. Det viktiske er å spis ren og hel mat, helst økologisk. Hold deg unna sukker, og kos deg med ordentlig mat! Mat er en av de viktigste tingene i livet vårt.

– Lever er veldig sunt. Må det være økologisk lever?

Zoë: Det absolutt beste kjøttet får vi fra gressbeitede dyr, som har gått ute og fått sol. Dyr som har levd naturlig.

Thomas: Som profesjonell kokk kjenner han veldig stor forskjell på økologisk og tradisjonell lever. Han har spist rå økologisk lever, og den var god selv for ham som ikke liker lever…

 

Av Thomas Edvardsen

Utdannet kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole 2014. Jobber med kostholdsveiledning på deltid, og jobber i tillegg som programvareutvikler. Har personlig erfaring med vektnedgang, allergier, leddsmerter og tarmhelse. Gikk ned 15 kg i vekt vinteren 2010 ved hjelp av et kosthold med mindre karbohydrater, og har hatt stabil vekt siden den gang (for første gang i mitt liv). Jeg har hatt problemer med vekten i hele mitt voksne liv, uten å skjønne hvorfor det var slik. Da jeg ble introdusert for LCHF (Lavkarbo Høyfett-kosthold) gikk jeg meget lett ned i vekt, og ble så fascinert av hvor godt det fungerte at jeg har brukt mesteparten av min fritid siden for å lære mer om dette. Etterhvert så jeg at dette ikke bare var en bra måte å gå ned i vekt og vedlikeholde vekten på, men også at det fører til et stabilt blodsukker og god helse. Jeg har i tillegg blitt kvitt pollenallergi og leddsmerter ved å legge om kostholdet. Jeg har alltid hatt meget stor interesse for å matlaging, og kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så mye velsmakende mat før som nå.

Legg inn en kommentar