Høstkonferansen 2014 – Thorun og Lars Ranes: Sukker og fett på godt og vondt

Innlegget er oppdatert med video fra foredraget nederst!

 

Hva skal vi steke i?

Hva er bra med sukker?

I hovedsak smak og gode bakeegenskaper

Hva er bra med fett?

Fett er sunt og bra for oss. Men ikke alle typer fett.

Thorun innleder med å fortelle om de 4 smakssansene våre; bitter, sur, salt og søtt.

Allerede som spebarn har vi utviklet smakssansene, og morsmelk smaker jo veldig søtt. Den søte smaken er kanskje med på å gjøre at spebarn vil drikke morsmelk. Salt er viktig for oss på grunn av mineralene, men vanlig industriellt produsert salt inneholder ikke dette. Ordentlig havsalt er et bedre alternativ. Bitter smak forbinder vi vanligvis med giftighet, men bitre matvarer er viktig for at fordøyelsen skal fungere bra.

Sukkerforbruk

I juni 2012 ble stevia godkjent for bruk i Norge. Stevia gir ikke blodsukkerstigning, og mange mener at det heller ikke vedlikeholder sukkersuget. Stevia er et bedre alternativ til sukker, men det har ikke alle de gode egenskapene til sukker. Stevia gir ingen fyllmasse og struktur slik sukker gir. Thorun anbefaler da å bruke naturlige matvarer som fyllmasse, som feks. egg, mandler, gulrøtter og avokado. Kremost og cottage cheese kan også brukes sm fyllmasse.

Stevia fungerer best når det brukes i oppskrifter der det brukes veske. Litt sitron maskerer en del av smaken til stevia.

 

30 år anti-fett-tyranni er over

Lars innleder med å fortelle hvordan Ancel Keys på 50-tallet gjennom sin omstridte forskning hevdet at mettet fett førte til hjerte- og karsykdommer.

wpid-20141116_115459.jpg

Kombinasjonen salt, fett og sprøtt er veldig smakfull, og vi ser at det er kommet en rekke produkter på markedet som er konstruert rundt dette.

Lars forteller også litt om hvor komplisert produksjonsprosessen for margarin og flerumettede plateoljer. 1 ss raffinert olje eller margaring tilfører hver celle i kroppen 1 million skadete fettsyrer. Dette gjelder også raffinert rapsolje. Lars mener at dårlige oljer i kombinasjon med sukker kan være en viktig kilde til kreft.

Fastfood fritert i dårlig olje er svært ugunstig, da det dannes transfett under friteringen. En del har nå byttet ut oljene til fett som ikke danner fettsyrer under sterk varme.

Skrøpelighetsskala

Ødelagte fettsyrer øker oksidasjon av kolesterolet, og det samme gjør sukker. Det er derfor viktig at vi velger fettkilder av god kvalitet.

Lars forteller om fettsyrebalansen og viktigheten av denne. Han mener det er viktig at man ikke kutter omega-6 helt, da vi også trenger denne – men velg kilder av god kvalitet. Om man har alt for lite omega-3 blir balansen veldig skjev. Det kan derfor være veldig gunstig å øke inntaket av omega-3 for å bedre balansen. Oppdrettsdyr lever på kraftfor med dårlig omega-6. Det er viktig å velge gode kilder til fett, så fokuser derfor på økologisk mat der kvaliteten på fettet er bra.

Hvilke fettsyrer omsettes raskest til energi? Mellomlange fettsyrer (MCT). Eksemler på dette er kokosfett. Slike fettsyrer fører til økt oksygenooptak, flere ketonlegemer i blodet og lavere triglyserider i blodet. Disse lagres heller ikke så lett som fett på kroppen, fordi de omsettes lett til energi.

 

Av Thomas Edvardsen

Utdannet kostholdsveileder ved Tunsberg Medisinske Skole 2014. Jobber med kostholdsveiledning på deltid, og jobber i tillegg som programvareutvikler. Har personlig erfaring med vektnedgang, allergier, leddsmerter og tarmhelse. Gikk ned 15 kg i vekt vinteren 2010 ved hjelp av et kosthold med mindre karbohydrater, og har hatt stabil vekt siden den gang (for første gang i mitt liv). Jeg har hatt problemer med vekten i hele mitt voksne liv, uten å skjønne hvorfor det var slik. Da jeg ble introdusert for LCHF (Lavkarbo Høyfett-kosthold) gikk jeg meget lett ned i vekt, og ble så fascinert av hvor godt det fungerte at jeg har brukt mesteparten av min fritid siden for å lære mer om dette. Etterhvert så jeg at dette ikke bare var en bra måte å gå ned i vekt og vedlikeholde vekten på, men også at det fører til et stabilt blodsukker og god helse. Jeg har i tillegg blitt kvitt pollenallergi og leddsmerter ved å legge om kostholdet. Jeg har alltid hatt meget stor interesse for å matlaging, og kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så mye velsmakende mat før som nå.

Legg inn en kommentar